Shibuya krydset!

Shibuya krydset!

Tips til Tokyo – mini guide.

Af sted til Japan. 

SAS. Jeg anbefaler altid, at flyve med SAS. SAS flyver, som det eneste selskab, direkte og en billet koster omkring 5000,-, hvis du er i lidt god tid. Jeg har være heldig, at få en returbillet helt ned til 3500,- Direkte er ret skønt når du skal flyve omkring 11 timer. Samtidig er SAS billigst med overvægt, 91 euro for en kuffert, hvis du skal have lidt ekstra med hjem. Gode point, hvis du har Eurobonus kort - en retur billet giver 9000 point. Og så har de helt ny flyflåde på ruten - meget lækkert!

Finnair. Er et fint alternativ til SAS, selvom du har et stop over i Helsinki. Turen tager alligevel ikke meget længere. God plads i flyet, fin mad og entertainment centret leverer en bedre filmpakke end SAS - så er du totalt up-to date når du kommer hjem, der er tid til at se en del film på den strækning ud og hjem. De har snack bar, også på monkey class. 

Nogle gange opererer Finnair med Japan Air hjem, og så må du have endnu mere baggage med hjem, tjek din billet! Også for, om det er samme lufthavn hjem, som du landede i - det kan være forskelligt.

Turkish Airlines. Er også udmærket, hvis du kan leve med et stop over i Istanbul på omkring 4 timer hver vej. De har ofte billetter til omkring 4500,- . På almindelig klasse må du have 30 kg. med - og det må gerne være i form af flere kuffetter. Til gengæld vil jeg på de kraftigste advare om overvægt - det koster 25 euro pr. kg. En kuffert med 30 kg. løber derfor op intet mindre end små 6000,- - jeg taler af erfaring. Absurd beløb, når billetten koster 3800,-, tag i stedet for en ven med. Så sparer du 2000,- !

 

Ankomst – lufthavn.

Haneda. Ligger tættest på Tokyo. Tag toget til centrum, det tager ca. 45. min. Først med letbane og så skifter du til metro bagefter. Turen tager ca. 45 min.

Narita. Køb billet til Narita Ekspress - billetter kan købes i lufthavnen på -1 sal, hvor også indgangen til toget findes. 

 Køb en retur med det samme, så sparer du lidt. En returbillet koster 4200 yen, ca. 250,- kroner, en enkeltbillet 3140,- yen, som er ca. 200,-

På billetten er oplyst, hvilken vogn og hvilket sæde i vognen, der er din plads.

Første tal er vognen, andet tal er din plads. Dette er helt bogstaveligt ment. På selve perronen er der tegnet på jorden, hvor vognen holder, ligesom skiltene i loftet giver samme info. Og her holder vognen så døren er ud for optegningen. Ikke til højre, ikke til venstre. Her. Det er vigtigt, du benytter den plads du har fået, da toget på et tidspunkt deler sig i to – i hvert fald hvis du gerne vil nå frem til din destination.

Når du køber billetten, så reserver med det samme returbilletten, ellers skal du finde en station en af dagene før du skal af sted, f.eks. Shibuya, for at få den pladsbillet, for det kræves der i toget til lufthavnen.

Oplys den station du vil køre fra og afgangstidspunkt for retur, så laver de returbilletten med det samme.

Turen fra Narita Airport til Shibuya/Centrum tager ca. 1 timer og 15 min.

Vælger du en taxa koster det omkring 25.000,- yen, 1500,- hver vej. Taxaerne kører på taxameter og der er ikke noget fusk,  snyd eller fixed price!

Shinkansen. Bestil et Japan Rail Pass hjemmefra hos Japan Specialisten. Kortet kan IKKE købes af, når du først er landet i Tokyo. Du modtager en voucher, som du så indløser i Japan. Kortet dur fra den dag, du indløser voucheren. 

Et travel card giver dig mulighed for at køre alt det du vil med Shinkansen i f.eks. 7 dage, 2 uger osv. 

Et kort, der gælder 7 dage koster omkring 1800,- hvilket en blot én returbillet til Kyoto koster, hvis du køber den i Japan.

NOTE: Lige nu pågår der et forsøg, hvor man som tourist kan købe sit travelpass i Japan. Vær dog opmærksom på, at det koster ca. 500,- mere for kortet, at købe det i Japan, frem for hvis det er bestilt hjemmefra.

 

Transport rundt i Tokyo.

Metro og tog. Er supernemt og den hurtigste transportform rundt i byen. Stil dig i kø i båsen på perronen, det går efter tur. Og næste tog kommer hurtigt, hvis du ikke kommer med det første. Stil dig i kø til trappen, rulletrappen og elevatoren. Der er udpræget køkultur i Japan. Overalt.

Køb et Suica-kort på stationen. Kortet tanker du op efterhånden, som du løber tør. Hver gang du scanner ind kan du se din saldo. Når du scanner ud, kan du se turens pris og saldo. 

Er der ikke nok penge på kortet ved ankomst til den station du står af på, er der altid en ”corection maschine” på stationen, hvor der blot tankes op på kortet og så kan du slippe ud.

Dette kan også gøres ved informationen ved sluserne. Der udstedes ikke bøder, du betaler blot differencen. Sluserne er åbne ved ind/udgangen og klapper i, hvis din billet/kortet ikke har nok saldo.

Det smarte ved Suica kortet er, at det også kan bruges til betaling i forskellige butikker, som f.eks. Family Mart eller 7-Eleven, hvis man skal købe vand, tyggegummi, et stort glas sake eller en pose tørret tang. Kortet kan også bruges i almindelige butikker og i taxaerne. 

Kortet koster 500 yen i depositum – ca. 30 kr og mindste beløb, der kan sættes ind til start er 3000 yen, ca. 200,-. Du kan give kortet videre eller gemme det til næste gang du kommer på de egne.

Skal der laves et børne kort, skal der medbringes pas ved oprettelse – da børnekort skal have navn på. Fin souvenir at have med hjem!

Alternativt kan du købe billetter for hver tur. De tal der står på metrokortet ved billetautomaten er prisen for din tur, beregnet fra den station du står på. Står man på Tokyo Station står der f.eks. 120 ved navnet på stationen Shibuya. Det vil sige turen dertil koster 120 yen. Har du alligevel købt en for billig billet, betaler du igen differencen i ”correction machine” og så bliver du sluppet ud.

Vær opmærksom på, at der findes flere forskellige systemer af tog/metro i Tokyo plus lokalbanerne. Derfor kan det godt være lidt forvirrende til, at starte med. 

På Shibuya går nogle linjer fra den bygning, der ligger synligt - JR-lines. Andre linjer går fra vestsiden, hvor man skal ned af trapperne for at finde linjen. Skiltningen er generelt god, så bare følg skiltene rundt. Eller spørg. 

Tag et screenshot af de to vigtigste metrokort, du skal ikke så langt udenfor centrum, før bogstaverne ændrer sig til kun japansk. Næsten alle stationer annonceres dog både på japansk og engelsk i toget, hvor der også ofte er skærm over dørene, der viser hvor toget er på ruten.

Husk, at det ikke er velanset, at tale i mobiltelefon i metroen eller i det hele taget tale højlydt.

Og man rejser sig for ældre og forældre med små børn. 

 

Taxa.

Er forholdsvis billigt i Tokyo. Starttaksten er 410 yen og for det kan du komme 1.052 km inden taxameteret begynder at rykke sig.

En taxa er ledig når den lyser rødt i forruden. Grønt lys er optaget. Døren åbnes og lukkes automatisk af chaufføren, så hold fingrene fra dørhåndtaget. Chaufføren bærer handsker og nogle endda uniform. Ligesom du vil opdage, at sæderne er dækket til med hvide stykker indtræk i fint hæklet hulmønster. Der forventes ikke drikkepenge.

De fleste taxachauffører taler ikke engelsk, så du gør dig selv og chaufføren en stor tjeneste ved at tage et screenshot af den japanske adresse, så kan den kodes ind på japansk gps. Hvis man ikke forstår engelsk, så kan man heller ikke læse vores alfabet… 

Hoteller.

Der er bunker af hoteller i Tokyo - de fleste har ikke verdens største værelser. Lad være med, at bruge tid på, at finde større værelser - det er normalt med værelser på mellem 12 og 15 kvm. 

Jeg har boet på:

Cerulean Tower. 5 stjernet hotel i Shibuya området. Nogle af værelserne har panoramavinduer mod Fuji-San og selve størrelsen på værelserne er større en gennemsnittet. Der er spa på hotellet, men man skal være over 15 år for, at kunne benytte den facilitet. Almindeligt 5 stjernet hotel uden så meget andet. 

Granbell Hotel Shibuya. Mindre hotel i Shibuya området, også med annex. Her kan du finde bjørneværelser og Hello Kitty værelser. Hvert værelse har deres eget særpræg. Elendig morgenmad, men de arbejder vist på at gøre noget ved det. Det er ofte billigst, at booke direkte på hotellets egen hjemmeside, hvis du er i god tid. Så er der af og til helt op til 50% rabat på early bird bestillinger. Suiten er skøn! 

Tokyo Stay Shibuya. Fint hotel på bagsiden af Shibuya stationen. Værelserne har tekøkken og vaskemaskine. Og altan. Intet fancy, men jeg kan godt lide, at bo her. Masser af lokale restauranter i området, hvor du kan spise godt for 40,- - f.eks. chicken katsu. 

Tokyo REI Shibuya. Ligger perfekt. Her bor japanerne også. Fin restaurant. Japansk og western morgenmad. Jeg elsker deres clubsandwich, sorry ved godt det er langt fra Japan. Nogle af værelserne har udsigt til Shibuya krydset andre til gaden. Mit yndlings hotel - blandt andet pga. af beliggenhed. Har boet her en del gange.

Candeo Hotels Roppongi. Også et yndlings - ligger i Roppongi - ikke så centralt og dog, 5 skridt fra Roppogi stationen. Ellers tag en taxa. Tæt på Mori Art Museum og National Art Museum. Jeg er vild med, at det er nybygget og lækkert. Men bedst af alt: der er sky spa på øverste etage. Så efter en lang dag med mange skridt kan du slutte af med en tur i varmt public bath under åben himmel og med udsigt over byen. Også skønt i regnvejr. Måske mit nye yndlings - har boet her 3 gange.

Nippon Seinenkan Hotel

Nyrenoveret hotel, der ligger just bagved Harajuku og Aoyama. Den nye del er bygget oven på det gamle originale hotel.

Hotellet ligger overfor Jingu Baseball Stadium og nogle af værelserne har udsigt til banen, så der er mulighed for, at følge med i baseball kampene fra værelset.  Der er en ikke så ringe entusiasme fra tilskuerne med kampsange og klappen, men der er bomstille derfra ca. 21.00. 

Værelserne er fine og rummelige, god service fra receptionen, hvor der tales godt engelsk. 

Og på hotellet findes der ligeledes onsen med til fri afbenyttelse.

Værelser koster omkring 500,- for et enkeltværelse og lidt mere for dobbelt, hvis du f.eks. booker på hotels.com eller booking.com

 Matsui Garden Hotel Gotanda

Tre stop på Yamanote Line fra Shibuya ligger dette superfine hotel. Nybygget og med public bath og en glimrende morgenmad med god buffet i restaurenten. De har endda en lille gårdhave foran hotellet, hvor man kan spise, hvilket er en luksus i det ellers tætbefolkede Tokyo. Værelserne er fine i størrelsen ud fra japansk niveau med badekar. Masser af gode lokale spisesteder lige om hjørnet, ligesom der ligger et godt supermaked lige ved stationen, som er rundt om hjørnet fra hotellet.

Et dobbeltværelse koster ca. 900,- på booking.com.

Hvor kan jeg lide, at shoppe?

Consumpsion tax. Som grundregel kan du få 8% tilbage i tax, hvis du køber for over 10.000,- yen i de butikker, der reklamerer med tax free. 

Nogle butikker tilbyder det også, hvis du handler for mindre belød, f.eks. MUJI - alt efter varegrupper.

Du skal medbringe pas når du vil handle tax free, der klipses en seddel i dit pas med et stempel. Sedlen smider du i en kurv i lufthavnen ved disken, der ligger mellem security og paskontrollen.

Harajuku. Jeg er glad for området omkring Harajuku, især de små gader bagved de største gader i området. Drej om hjørnet og gå på opdagelse. Find dig en lobsterdog – en moderne hotdog med hummerkød, se de fine designerbutikker og hæng ud med de unge. Cat Street er en af de hyggeligste gader der.

Om lørdagen kan du virkelig fornemme, hvor mange mennesker, der bor i Tokyo. Og især de unge hænger ud i området. Her står de gerne i kø til det nyeste hit: popcorn med smag, pandekager med is eller noget andet. Det er ikke svært at se, hvad der er den seneste crave. Her kan du også møde unge i cosplay kostumer.

Harajuku stationen ligger op ad Yoyogi parken, som også er fin til et lille break fra byen. Her kan du købe pandekager med fyld og i weekenden møde ægte rock´n´rollere med anderumpe, der danser til deres bluejeans revner.

Designertøj. Tokyo bugner af muligheder for at shoppe igennem, udsalget er i januar og juli. 

Er du derimod vild med mærker som Gucci, Louis Vuitton, Balenciaga, Givenchy, Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Chloé, Stella McCartney, Miu Miu eller f.esk. Carven, så er "RAG BAG" i Cat Street absolut et besøg værd. Her køber du opscale second hand tøj i den fineste kvalietet til 25% af prisen.

Stueetagen har dametøj, 1. sal herretøj og 3. sal super lækre tasker i rigtig god kvalitet... hvad med en perfekt patineret Louis Vuitton weekend taske til 50.000,- yen - 3250,- kr. 

Daikanyama. På bagsiden af Shibuya finder du området Daikanyama, hvor alle de små hippe butikker og cafeer ligger. Hvis man går runden ender man i Meguro området, hvor floden ligger med kirsebærtræerne hængende hen over vandet. Og ligeledes små butikker og private huse. Dejligt afbræk fra fornemmelsen af storby og en oase midt i byens rum.

Daikanyama T-site og gaderne omkring.

Fine shopping muligheder, små gader og villakvarters stemning på den skønne måde. Fredeligt selvom du er midt i byen. 

Ebisu. Ligger i op til Daikanyama og er et skønt sted, at finde små designerbutikker, cafeer og små snoede gader. Upscale priser og stil. 

Farmers Market. Lørdag er der Farmers Market foran United Nations University bygningen, ca. 10 min. gang fra Shibuya. Forsiden af markedet er spækket med lokale delikatesser: frugt, grønt, ingefærjuice, hjemmelavet marmelade, muffins, kastanjer, sake, whiskey, nødder, honning og andre lokale delikatesser. Der plejer også at være en klappe-ged i en kurv. Derudover er der foodtrucks med lækker mad, den længste kø er ved mælketrucken og falaffelmanden - et pitabrød med falaffel beløber sig til intet mindre en 85,- kroner - det er ikke hverdagsmad i Japan!

På bagsiden af markedet er der lækkert kunsthåndværk fra japanske designere at finde, samt vintage porcelæn fra Danmark, Sverige og Norge: et japansk loppemarked. Det er lidt forskelligt, hvor meget lopperne fylder - antikmarkedet går under navnet Aoyama Weekly Antique Market. 

https://tokyocheapo.com/place/farmers-market-unu/

Nakano Broadway. Just udenfor Nakano stationen ligger en arkade, som du går gennem. Så ender du i shopping centret ”Broadway”. Det har et knap så flashy udseende, som navnet lokker med. Hvad der er sjovt her er, at flere af etagerne er fyldt med små butikker, der sælger samleobjekter: mangafigurer, legetøj, filmplakater og andet. Her kan du helt sikkert finde den Star Wars figur, du aldrig fik til jul i 1980´erne. Eller den sejeste mangaplakat og lækker kaffe. Jeg har købt fine gamle japanske filmplakater, som nu hænger i rammer i stuen.

I stueetagen ligger også en fin lille lokal tehandler, der har klassiske japansk te, udstyr og tedåser – chazutzu.

De små gader rundt omkring centret har små restauranter og her kan du snildt sætte tænderne i både kobekød, kammuslinger, suppe og tempura i en omgang for under 200,-. Så hold dig fra de store dyre hotellers ”set menus” med japansk mad til omkring 1500,- pr. person. Husk kontanter, ikke alle små restauranter tager imod kort.

Lige ved indgangen til selve arkaden ligger et dorayki bageri – en slags japanske pandekager med fyld og et fint stempel på oversiden. Mums.

Kappabashi Street. Køkkengaden i Tokyo. Her finder du alt, hvad du kan drømme om og lidt til: lækre knive, skåle, tekrus, kander, kageforme, mad i alle afskygninger i plastik til din udstilling (hvem mangler ikke et plastik flute, en fisk eller et hvidkålshoved) og fine sager i lak. En hel gade kun med køkkengrej. Tip: Tag toget til Ueno Stationen og gå så ca. 10 min. lige ud, så når du dertil.

Ueno Station. Jeg elsker området omkring Ueno stationen. En ting er den skønne Ueno Park, hvor japanerne slår sig løs i løbet af året under f.eks. sakura.

Stationen har flere udgange - vælg den der hedder Hirokoji Entrence - gå over den store fodgængerovergang foran stationen.

Det første du møder er "Yamashiroya" et fantastisk sted med figurer og det sidste nye halløj i flere etager.

Langs med selve banen og under den finder du små butikker, boder og fiskerestauranter, nuddelbarer og frugtsælgere. Det lokale liv når det er lokalt. Og fine stedet at shoppe på japansk. 

Tokyo Solamachi. Hvis du alligevel er en tur forbi Sky Tree, så besøg Tokyo Solamachi - shopping mall, der ligger i forbindelse med Sky Tree. Selve butikkerne er som alle andre steder, men på 4. sal ligger "Japan afdelen" hvor du kan finde kunsthåndværk af fin slags fra hele Japan, som gode souvenirs. Og der ligger en Pokémon flagshipstore. 

 

Loppemarkeder. Jeg holder mig up-to-date på denne side: www.bestlivingjapan.com 

Under "Events" ligger en liste over den aktuelle måneds loppemarkeder. 

 

Et par steder, at spise

Food Show. Ligger under Shibuya Stationen. Kæmpe food hall med alt hvad hjertet begærer af lækre delikatesser til take away. Her finder du de skønneste japanske retter, vietnamesisk, te, chokolade, dansk wienerbrød og franske oste (der koster en formue). Super lækkert, lokalt og ikke dyrt. En del af stedet er også et supermarked og der kan købes frisk kød, fisk og andet, hvis du bor så du selv kan lave mad.

http://whereintokyo.com/venues/25239.html

Clinton St. Baking Co. Er egentlig en amerikansk diner/café i East Village -  New York, som har et sted i Tokyo også. Devisen er morgenmad hele dagen og masser af smør. Deres pandekager, eggs benedict og milkshakes kan være et godt afbræk fra den jananske mad. Portionerne er store og i Japan er det på ingen måde uhøfligt, at dele en portion.

https://clintonstreetbaking.com/pages/about-contact

Blacows. Burgerjoint, der laver klassiske burgere med wagyu kød. Mørt og lækkert.

http://www.kuroge-wagyu.com/bc/

Golden Gai. Lidt touristet sted og så alligevel ikke. Ligger ved siden af Shinjuku stationen og er de sidste rester af det gamle skumle Tokyo. To rækker bygninger, der stædigt bliver stående.  Bygnigerne var efter 2. Verdenskrig vekselbuler og tilholdssted for prostituerede – i dag er det mikroskopiske restauranter, hvor du kan nyde grill og sake. Der kan kun være 8-10 gæster hvert sted, men også sjovt bare, at gå gennem de to steder og fornemme, hvordan Tokyo også var engang.

Se op! Der ligger rigtig mange restauranter på både 1., 2., 3., 4., 5. og 6. sal. Og de fleste er et besøg værd, så lad dig ikke skræmme af billeder og montrer med plastikvarianter af retterne. Prøv noget lokalt, en set-meny kan fås for omkring 60,- med suppe og grøn te. Jeg elsker noget så banalt som chicken katsu – sprødpaneret kylling med ris og sesamsauce. Eller en god portion ramen. 

Nogle af restauranterne har automater udenfor. Her trækker du billetter til det, du gerne vil have og så giver du tjeneren dem når du kommer ind. På den måde er der betalt.

Ivy Place. Italiensk-Europæisk. Ligger i Daikayama T-Palce. Skøn villa-agtig restaurant med udendørsservering. Lækker morgenmad - skønne råvarer. Eller tag en kaffe i gårdhaven. 

https://www.tysons.jp/ivyplace/

FUKU yakitori. Ligger ved Yoyogi Uehara stationen. Skønt sted, hvor du kan spise dig mæt i de lækreste yakitori spyd a la carte. Priserne er mere end rimelige og dine spyd grilles løbende over varme kul og serveres over disken, hvis du er så heldig, at sidde i baren.

Fint udvalg af sake, der passer perfekt til din bestilling.

Der SKAL bestilles bord, det er et lille sted!

http://sumibikushiyakifuku.com/en/

Pintokona. Ligger i Roppongi Hills. Frisk sushi, der serveres over disken, hvis du bestiller a la carte. Super friskt og lad dig ikke narre af, at det ligger på -2. etage - kvaliteten er skøn! 

Sæt dig i baren og bestil, hvad du har lyst til, det koster omkring 200,- pr. person!

https://kiwa-group.co.jp/pintokona/

Fine og skøre kager. Finder du især hos Dominique Ansel Bakery der ligger i gaden parallelt med Otemosanto, den brede gade der løber gennem Harajuku og Aoyama.

Der kan ikke reserveres bord til stueetagen, men der er som reglen plads med lidt tålmodighed. Og der er også mulighed for take away. 

domeniqueanseljapan.com

Magnolia. Selvfølgelig har Sex and the Citys fine bageri en branch i Tokyo. Den ligger i kælderetagen af bygningen på hjørnet af Otemosanto og Cat Street. Det har alt det, du glemte at købe i New York. 

https://www.magnoliabakery.com/magnolia-bakery-tokyo-3/

 

Museer og templer

The National Art Center. Ligger i området ved Roppongi Hills. Selve bygningen er et besøg værd: bygget i glas med et helt utroligt organisk udtryk både udenpå og indenfor.  Der er løbende spændende udstillinger og en skøn gaveshop i kælderen.

www.nact.jp

Ghibli museet. Super fint museum, især for børn. Museet er tilegnet instruktøren og tegneren Hayao Miyazaki, der er skaberen af ”Min nabo Totoro”, ”Chihiro og heksene”, ”Kiki – den lille heks” og andre af de klassiske janpanske tegnefilm.

Det er umuligt at skaffe billetter når du først er kommet til Japan – der udsolgt måneder i forvejen. Billetter i Danmark kan kun købes hos Japaneksperten.

Hvis der er udsolgt hos Japaneksperten kan et lille tip dog være, at få hotellet i Japan til at købe billetter, hvis de vil hjælpe. Japanerne godt kan købe – man får til en specifik dato og tidspunkt. Det koster et lille fee, men langt billigere end på andre måder – ca. 100,- pr. person incl. fee. Der frigives billetter for 3 måneder af gangen fra museet. 

www.ghibli-museum.jp

Nezu Museet. Forretningsmanden Nezu Kaichirô samlede på den smukkeste japanske kunst og efter hans død i 1940 besluttede hans søn at lave en fond, der kunne bevare samlingen som et museum, der var åbnet for publikum. Her kan du se det mest imponerende japanske kunsthåndværk og selve bygningen og haven er også virkelig et besøg værd!

www.nezu-muse.or.jp

Yayoi Kusama. Kunstnerens egen fond har stået for skabelsen af dette lille fine museum, der ikke i Shinjuku området. Museet ligger både tæt på det hospital, som hun frivilligt har været indlagt på i 40 år og hendes værksted. Der er skiftende udstillinger med hendes egne værker, der får et helt utroligt fint liv i bygningen.

Der skal bestilles billetter minimum 3 måneder i forvejen og billetter frigives i starten af måneden på web-siden.

www.yayoikusamamuseum.jp

Mori-Art Museum. Ligger på højt oppe i en bygning i Roppongi Hills. Du kan købe også en billet til observatoriet øverst. Skiftende moderne udstillinger

www.mori.art.museum.jp

Yayoi Kusama. Den japanske kunstner Yayoi Kusama åbnede i 2017 et museum med sine egne værker i skiftende udstillinger. Der er udsolgt måneder frem, men prøv at købe billetter gennem hjemmesiden i god tid:

http://yayoi-kusama.jp/e/information/

Meiji Shrine. På den modsatte side af Harajuku stationen ligger Meiji Shrine i et hjørne af Yoyogi Parken. Gå af den brede grusallé under de store træer gennem parken og du ender ved templet. Husk, at gå i siderne af vejen dertil, pladsen midt på stien er forbeholdt guderne.

Om lørdagen kan du være heldig at se japanske bryllupsoptog i fuld dragt og pragt.

Kl. 13.00 og 14.00 bliver der slået på gong gongen og der udføres ritualer, så der har du chancen for, at se andre religiøse traditioner end dem vi kender herhjemme.

Du kan også købe "ønsker" - små træbrædder, som du skriver dit ønske på og hænger op. Så vil munkene gøre deres for at dit ønske opfyldes. Det er ret livsbekræftende,  at læse alle de fine ønsker der allerede hænger der, inden du sender dit eget. 

På vej ud ligger en god gaveshop, der ikke kun sælger touristkrams og overfor den ligger en café, hvor man spiser udmærket japansk for ikke særlig mange penge pr. person. – ca. 75,-

Senso-ji templet. I Asakusa bydelen finder du et af de vigtigste templer i Tokyo - Senso-ji. Og det mest besøgte. Her er altid helt utroligt mange mennesker, men det er alligevel fint og her er plads nok. Det kræver blot lidt tålmodighed. 

Hovedindgangen har den smukkeste port og du bevæger dig op gennem en åben arkade til selve templet. Her kan du købe alt muligt halløj og der er gode ting imellem, hvis du lige ser dig for og tager dig tid.

Inden du når templet vil du på pladsen foran høre en raslelyd. Her har du chancen for at blive klogere på din fremtid. Du smider 100 yen i beholderen dertil. Tager en af dåserne og rasler en pind ud. På pinden er der nogle tegn. Det er tal. Find den skuffe, der passer til dit tegn og åbn den. Der ligger et papir med en fortune telling: japansk på den ene side, engelsk på den anden.  

Parallelt med arkaden, på "bagsiden", ligger der til højre små butikker og cafeer, snyd ikke dig selv for en nybagt sprød sukkerboller i en af boderne. Køen fortæller dig, hvor de bedste er.

Gratis glæder.

Internet. Hjemmefra kan du logge dig ind på starbucks.jp og lave en profil: så har du fri wi-fi når du er på deres caféer, eller blot står udenfor. Praktisk hvis man lige skal finde rundt hurtigt.

JR-Lines – toglinjen - har også fri wifi – to timer af gangen fra hver gang man logger på. Der er fuld dækning på de fleste stationer.

Udsigt. På toppen af Tokyo Plaza – Omotesanto, midt i Harajukuområdet, ligger en af Tokyos omkring 300 Starbucks cafeer øverst oppe. Det i sig selv er der ikke noget specielt ved, men denne bygning har en kæmpe tagterasse, som alle kan frit kan benytte og med udsigt over byen – værd et besøg, hvis man alligevel er der. Tag elevatoren på venstre side af bygningen når du står foran rulletrappen på hjørnet og op til øverste etage.

Shibuya-krydset. Vel nok et af verdens mest fotograferede fodgængerfelter. Alle står i kø for, at komme op på den Starbucks, der på første sal har panoramavindue over pladsen.

Gå over på den anden side af pladsen, hvor der er en indendørs gangbro, der forbinder Shibuya stationen med Tokyu shopping mall. Samme udsigt, blot ikke så mange mennesker, at kæmpe med. 

Regnvejr. 

Det regner i Tokyo - nogle gange en del. Lad være med, at slæbe en paraply med hjemmefra. 

Som oftest kan du låne en på hotellet. Og ellers køb en fra Lawson eller 7Eleven. Køb ikke en taskemodel, det bliver du træt af - den skal foldes sammen, hver gang du går indenfor et sted, ligesom det ikke er velsanset at man vader rundt med sine dryppende paraply indefor.

Køb den store gennemsigtige af slagsen af den simple grund, at den er mere praktisk: du bliver ikke våd, du kan se gennem den, den passer i de paraplystativer, der står i butikker og på museer. Og bedst af alt: de fleste større butikker har paraplyregnfrakkeautomater, som du bakser paraplyen ind i når du kommer ind i butikken således, at vandet ikke sejler ned på gulvet i butikken. Korte paraplyer passer ikke hertil. Så køb nu bare den lange. Koster omkring 60,- 

Japanerne er dygtige til paraplydans. Når alle har deres paraplyer fremme går det let med færdselsreglerne for hvem der løfter højst når man passerer hinanden i et virvar af paraplyer. 

Penge. 

Jeg anbefaler, at du tager kontanter med. Du møder ikke en lommetyv. Til gengæld møder du måske butikker og restauranter, der ikke tager imod kreditkort. 

De fleste større steder kan du dog betale med kreditkort fra de gængse kortudbydere. 

De japanske bankers hæveautomater accepterer ikke udenlandske kreditkort. 

Skal du hæve kontanter foregår det i hæveautomaterne i 7-eleven, der tager i mod udenlandske kreditkort.

Eller i postkontorets hæveautomater. 

Social

Penge lægges på bakken i butikken ligesom dit kreditkort. Modtag altid retur med begge hænder, det er høfligst. Det samme gælder med pas og visitkort.

Giver en japaner dig sit visit kort, så studér det grundigt på og læg det aldrig i direkte i f.eks. bukselommen, det anses for uhøfligt. Ideelt set skal det i din bryst lomme - tæt på hjertet. 

Tattooveringer. Tattooveringer - irezumi - har en lang og lidt kompleks historie i Japan. Nogle er med tiden givet til folk for at brændmærke dem i forhold til social status eller straf. Tattooveringer er forbundet med yakuza - den japanske mafia. Og tattooveringer har også været brugt, som beskyttelse og udsmykning.

I visse byer i Japan - især Osaka - er det forbudt, at tattoovere folk og studierne bliver lukket. Selvom tattoos blev gjort lovlige  efter 1940 vil du stadig kunne opleve, at blive afvist ved onsens - varme kilder - hvis du har tattooveringer. Her er alle nøgne og det er derfor forholdsvist svært at skjule dem.

Der blødes lige så stille op for tattoos, især i de større byer, hvor der er tourister. Både fordi man vender sig til gæster med pynt og fordi tourister selvfølgelig er en vigtig indtægtskilde.

Har du mulighed for det, så tag lange ærmer på og dæk dig så vidt muligt til, hvis du er tattooveret, det gør det nemmere for dig selv og sætter ikke de japanere, du møder på din vej i evt. forlegenhed. 

Skal du i onsen, så lej evt. et sted, hvor der er privat onsen eller dæk dig til med plaster.

Skal du på forretningsrejse, så er lange ærmer og bukser løsningen.